Flytta WordPress från mapp till root

Flytta WordPress från mapp till root

Detta är en beskrivning på hur du kan göra ifall du har installerat din WordPress-sidan i en mapp och vill flytta den till root-katalogen. Till exempel; du har installerat WordPress på din webbplats www.dinwebbsida.se/wordpress, men nu vill du att adressen ska vara www.dinwebbsida.se. Se till att läsa hela artikeln innan du börjar så du vet att klarar av att göra alla stegen. Det ska gå smidigt och snabbt med denna metod.

1. Förberedelser

Det kan vara bra att ha tillgång till phpmyadmin för att enkelt kunna göra justeringar ifall du skulle skriva fel eller liknande. Då kommer du enkelt åt databasen och kan justera tillbaka ändringarna. För att länkar till bilder och filer på sidan ska fungera så rekommenderas att du använt relaterade länkar. Om du inte gjort det eller är osäker kan du i efterhand använda ett plugin till wordpress som heter Search and replace (http://wordpress.org/extend/plugins/search-and-replace/). Jag kommer inte gå in närmare på hur det pluginet fungerar i denna beskrivning.

2. Byta url i WordPress

I WordPress ska du nu byta url till din webbplats. Gå in på Inställningar – Allmänt. Byt både WordPressadress (URL) och Webbplatsadress (URL) till din nya adress. Till exempel från www.dinwebbsida.se/wordpress till www.dinwebbsida.se. När du gjort det och klickar på spara kommer det se konstigt ut och din sida kommer inte fungera. Oroa dig inte!

3. Flytta WordPress via FTP

Nu ska du flytta WordPress från mappen till root-katalogen. Om WordPress ligger i en mapp som heter /wordpress ska du alltså markera allt som finns i den mappen, klippa ut det, gå upp ett steg i hierarkin till root-katalogen i ftp och sedan klistra in alltsammans. Det kommer ta en liten stund. När detta är gjort är flytten klar! Om sidan sedan är vit och inte fungerar, rensa ut din webbläsarhistorik och klicka på uppdatera. Det kan ta ett tag innan allt är på plats.

Felsök

Om det fortfarande inte fungerar kan du gå in och kolla så du skrivit rätt WordPressadress med phpmyadmin. Öppna din databas och gå till wp_options, klicka sedan på browse. Där finns under option_name både siteurl och home. Det var dessa du tidigare ändrade (WordPressadress (URL) och Webbplatsadress (URL)). Se till att du skrivit rätt där. Annars kan du redigera genom att klicka på den lilla pennan. Här kan du även ändra tillbaka till ursprungsadressen ifall du ångrar dig. Glöm inte att i så fall skapa en mapp i ftp med samma namn som du tidigare hade och flytta WordPress tillbaka dit.

12 kommentarer på Flytta WordPress från mapp till root

 1. Kitty says:

  Jätte bra guide!
  Men jag har en fråga om du kan hjälpa mig..
  Jag har gjort allting som jag ska, men möts fortfarande av en vit sida.
  Kan det ta lång tid innan webbplatsens syns? Eller ska den bli synlig direkt?

 2. designoak says:

  Permalänkarna kan behöva uppdateras. Prova det! Gå in på inställningar/permalänkar och spara. Testa även att gå in på de sidor du skapat och spara dem igen.

 3. Linn says:

  Hej!
  Jag följde mallen, och det fungerade bra förutom att bilderna inte följer med i flytten?

 4. designoak says:

  Hej Linn!

  Se till att du inte har absoluta sökvägar till bilderna, då måste dessa ändras.

  Absolut sökväg
  img src="http://www.exempel.se/bild.jpg" /

  Relativ sökväg
  img src="/bild.jpg" /

  I WordPress CSS kan du enkelt skriva relativa sökvägar till dina bilder likt:
  background:url(images/slider-bg.jpg)

  Om du kodar i temat brukar vi koda relativa sökvägar likt:
  img src="< ?php bloginfo('stylesheet_directory'); ?>/images/logo.png" title="En logga" /

 5. Maritha says:

  Efter att jag flyttat så fungerar inte mediabiblioteket. När jag laddar upp bild så får jag fel men den finns där om jag går till sidopanelen och klickar på Media. Jag får därifrån ta url:en till bilden men det går inte att stå i texten och lägga till en bild då finns ingenting. Hur kan jag ändra sökvägen för det?

 6. designoak says:

  Hej Maritha!

  Kolla under inställningar/allmänt och se så du har rätt adress på ”WordPressadress (URL)” och ”Webbplatsadress (URL)”.

 7. Peter says:

  Hej!

  Var ju ett tag sedan du gjorde ett inlägg senast men hoppas att du fortfarande ser över den. Har flyttat alla filer från subkatalog till rooten och innan dess har jag ändrat home och siteurl till root adressen http://www.domän.se/. Dubbelkollat detta i phpmyadmin med.

  Dubbelkollat i index.php och .htaccess att det inte finns någon hänvisning kvar till subkatalogen kvar.

  Möts då av ett ”HTTP-fel 500 (Internal Server Error): Ett oväntat tillstånd gjorde att servern inte kunde uppfylla begäran”

  Något jag missat?

  MVH
  Peter

 8. designoak says:

  Hej Peter!

  Har du fortfarande kvar problemet? Kan hända att det tar en stund för din DNS att anpassa sig. Kolla gärna med ditt webbhotell om de kan se vad som spökar. Jag känner tyvärr inte igen felet utan att titta närmare på det.

 9. Peter W says:

  Jag kopierade alla filer upp till rooten, för att ha en backup om allt gick fel. Det ser ok ut på sidan men går man in i admin och ska redigera sida, syns den ej i visuellt läge. Den visar även menyraderna för så väl kod och visuellt. Bilderna som jag lagt in via mediahanteraren på resp sida länkar till undermappen. Påverkar det att jag gjort en kopia elller vad ska jag göra föra att fixa detta?

 10. Designoak says:

  Hej Peter!

  Har du följt våra steg enligt ovan? När du har gjort kopian måste den ha rätt URL i WordPress. Se steg 2 ovan.

  Du kommer ha två installationer av WordPress som använder samma databas. Därför kan du inte ha två olika URL:er för dina två installationer. Denna tutorial visar hur du flyttar din installation. Vill du göra en kopia och kunna använda båda samtidigt behöver du skapa en ny databas så installationerna kan fungera parallellt.

 11. Wendy says:

  Hej! Ville bara tacka så hemskt mycket för denna guide. Testade flera tidigare från andra sidor och det var klurigare och funkade inte men detta funkade perfekt! Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


@fontface Cache Databas FTP Färg Färgpalett GitHub Google Analytics Grafisk formgivning Grafisk identitet Grafisk profil Gratis Grunge HTML5 ikoner Inspiration JavaScript kod Kreativitet Loggor Logotyp Länkbyggnad mall Media Queries Minimalism Multisite Nyckelord php Responsivt Reverse Proxy SEO symmetri Sökord Tips & tricks Trender Twenty Fourteen Typografi Typsnitt Varnish Visitkort Webbdesign Webbtypografi Webbutveckling WordPress WordPress 3.8