11 sätt att tjäna pengar som frilansare

11 sätt att tjäna pengar som frilansare

Det är ingen hemlighet att det finns tuffa tider överallt, även om du jobbar med webbdesign. Du kanske har hittat ett heltidsjobb som webbdesigner men i dessa ekonomiskt pressade tider är det troligt att du hoppar mellan mindre småjobb för att få månaden att gå ihop. Oavsett hur din situation ser ut kan det vara bra med tips på att tjäna lite extra pengar. Som tur är finns det stor efterfrågan på design och webbutveckling, och i oroliga tider anställer företag gärna en frilansarbetare till webbdesign- och utvecklingsjobb. Vad som är ännu bättre är att du kan tjäna mer pengar på det arbete du redan gör. Här kommer 11 tips på hur du som frilansare kan dra in lite extra pengar genom att lägga ner lite extra arbete på det du redan gör eller använda dina kunskaper i ett bredare spektrum.

Skaffa dig en hostingpartner

När du får i uppdrag att skapa en webbplats finns det alltid kunder som behöver både domän och webbhotell. Ofta låter de dig bestämma var de ska hosta sin webbplats, och varför inte dra vinst av detta. Många webbhotell kan ge dig som partner en möjlighet att få en kickback på de produkter som du köper av dem. Så ring till de webbhotell du föredrar att arbeta med och se vad de kan göra för dig. Är du en vanligtvis återkommande kund kan du lätt få ett bra avtal med de flesta webbhotell. Många webbhotell låter dig även lägga upp en affiliate-länk på din webbplats, så du tjänar pengar varje gång någon klickar på den länken och sedan handlar av webbhotellet.

Ha reklam på din webbplats

En bra sak med att vara en designer är att du är en del av ett starkt nätverk med samma intressen som du själv. Du har antagligen lagt märke till att du ser liknande reklam när du besöker din favoritbloggar, och detta har sin orsak – folk som läser designbloggar är intresserade av samma saker. Du kan hjälpa de företagen OCH dig själv genom att marknadsföra deras produkter och tjänster på din webbplats. Du kan antingen söka upp dessa företag på egen hand eller använda en tjänst liknande Google AdSense, BuySellAds eller The Deck Network, vilka hjälper dig med att hantera dina annonser och mycket mer. Om du har trafik till din webbplats kan du tjäna en hacka.

Lägg till värde i det du designar

Du vet säkert hur man gör lite saker förutom webbdesign som dina kunder behöver – saker som innehållsproduktion, SEO tjänster, felsökning, och underhållsarbete. Chansen är stor att du vet bättre vad som fungerar på webben än dina kunder, och om du har exempel på tidigare, liknande saker inom dessa avdelningar, är det ännu bättre. Detta är värdefulla tjänster, och du bör ta hänsyn till det faktum att du gör dem när du sätter ditt pris.

Ta betalt för konsultation

Har följande någon gång inträffat för dig? Du är nära att knyta till dig ett stort uppdrag, så du träffar den potentiella kunden på ditt lokala fik och pratar några timmar. Du lägger fram dina planer för webbsidan i detalj. Kunden anställer någon annan. Du blir sur för att du inte fick jobbet men blir galen när du ser att de använt sig av dina idéer. Gissa vad? Du är en konsult och har inte tagit betalt för det. Så nästa gång, var rak och tala om att du tar betalt för konsultation. Om du gör affärer på detta sätt kommer du sålla bort de mindre seriösa uppdragsgivarna och, om du tar hem jobbet, kan du ta bort kostnaden från fakturan.

Lär ut dina kunskaper

Detta kan du göra på olika sätt. Ett traditionellt sätt är att undervisa folk på ett klassrumsliknande sätt och ha återkommande elever som får lära sig av dig. Du kan även undervisa dina kunder i hur du byggt upp sidan och hur de kan administrera och underhålla webbplatsen. Ett annat sätt är att undervisa online, där du kan lära ut SEO, social media, databashantering, underhållsarbete – möjligheterna är många. Och med hjälp av t ex Skype och GoToMeeting kan du göra detta hemifrån!

Skriv artiklar

Jag antar att du har frågat dig hur din favoritblogg kan uppdatera så ofta med så pass bra kvalitet. Sanningen är den att designers vill att du publicerar artiklar åt dem, allt från tutorials till produktomdömen och de senaste penslarna till Photoshop. Och ibland får du även betalt, antingen i pengar eller publicitet. Oavsett om det handlar om CSS3, JQuery eller WordPress, utnyttja din erfarenhet, lägg det i ”top 10” -format, få till en sjukt snygg grafik och skicka in artikeln. Sidor liknande Smashing Magazine ger dig pengar för artiklar som de väljer att publicera. CatsWhoCode kommer att publicera en länk till din webbplats. Hursomhelst, om du kan skriva en övertygande och nyttig artikel kan du få kredit för den, pengar för den eller både och. Det är vad vi kallar för en ”win-win-win-situation”.

Sälj ej publicerat material

Du kan vara världens bästa designer men faktum är att dina kunder kommer inte gilla allt du gör. Det kommer finnas skisser och annat material som du kastat bort eller gjort om för att få dina kunder nöjda. Så vad gör du med materialet som dina kunder har tackat nej till? Här är ett tips – vissa saker kommer du kunna sälja, särskilt logotyper för social media och wordpressteman. Du kommer inte bli rik på det men du kommer tjäna mer på det än att bara låta sakerna ligga och skräpa.

Sälj varor

Nu för tiden behöver du inte massproducera produkter för att tjäna pengar. Idag finns det sidor där din design får tävla mot en annan designer, den som vinner får till exempel sin design tryckt på t-shirts. Du får på detta sätt publicitet för dina kunskaper och kan hitta kunder som vill köpa dina varor. På webbsidan Zazzle.com kan du trycka upp mindre kvantiteter av din design, de gör allt från t-shirts till affischer och presentartiklar. Detta är ett tips på att både kunna tjäna lite pengar och få din design ut bland folk.

Var med i tävlingar

Har du känsla för att göra snygga loggor? Besök då DesignContest och kika på vilka tävlingar som finns just nu. Förutom chansen att tjäna några tusenlappar är det ett bra sätt att hålla igång mellan dina webbdesignuppdrag. Du får även publicitet och får visa dina kunskaper. Det finns flera liknande sidor på nätet, 99designs, CrowdSpring och Guru.

Samarbeta med vänner

Du kanske känner en programmerare som är riktigt duktig på att skapa iphone appar och program men som saknar känsla för det grafiska. Kanske skulle ni två kunna göra saker tillsammans. Att producera saker som har mer värde och innehåll än det du själv kan åstadkomma är en väldigt bra idé. Detta ger dig en bredare portfolio och du kan knyta till dig andra typer av kunder. Dessutom kan du genom att börja samarbeta med folk som har andra kunskaper än du själv skapar du ett viktigt nätverk vilket kan komma till användning längre fram.

Utnyttja din expertis

Vem vet mer om användbarhet och användarvänlighet på webben än en webbdesigner? Du vet säkert att stora företag ofta betalar folk för att testa deras webbplats innan den publiceras. Varför inte vara med och testa. Gå in på UserTesting.com coh registrera dig för att få vara med och testa ny webbplatser. Att på detta sätt delta i olika projekt kan du göra bra reklam för din kunskap, vilket kan leda till att du handplockas för att göra ytterligare tester vid stora projekt.

2 kommentarer på 11 sätt att tjäna pengar som frilansare

    Lämna ett svar


    Apache Cache cms Databas FTP Färg Färgpalett GitHub Grafisk formgivning Grafisk identitet Grafisk profil Gratis Grunge HTML5 ikoner Inspiration JavaScript kod Kreativitet Loggor Logotyp Länkbyggnad mall Media Queries Minimalism Multisite Nyckelord php Responsivt Reverse Proxy SEO symmetri Säkerhet Sökord Tips & tricks Trender Typografi Typsnitt Varnish Visitkort Webbdesign Webbhotell webbshop Webbutveckling WordPress