Flytta WordPress från mapp till root

Flytta WordPress från mapp till root

Detta är en beskrivning på hur du kan göra ifall du har installerat din WordPress-sidan i en mapp och vill flytta den till root-katalogen. Till exempel; du har installerat WordPress på din webbplats www.dinwebbsida.se/wordpress, men nu vill du att adressen ska vara www.dinwebbsida.se. Se till att läsa hela artikeln innan du börjar så du vet att klarar av att göra alla stegen. Det ska gå smidigt och snabbt med denna metod.

1. Förberedelser

Det kan vara bra att ha tillgång till phpmyadmin för att enkelt kunna göra justeringar ifall du skulle skriva fel eller liknande. Då kommer du enkelt åt databasen och kan justera tillbaka ändringarna. För att länkar till bilder och filer på sidan ska fungera så rekommenderas att du använt relaterade länkar. Om du inte gjort det eller är osäker kan du i efterhand använda ett plugin till wordpress som heter Search and replace (http://wordpress.org/extend/plugins/search-and-replace/). Jag kommer inte gå in närmare på hur det pluginet fungerar i denna beskrivning.

2. Byta url i WordPress

I WordPress ska du nu byta url till din webbplats. Gå in på Inställningar – Allmänt. Byt både WordPressadress (URL) och Webbplatsadress (URL) till din nya adress. Till exempel från www.dinwebbsida.se/wordpress till www.dinwebbsida.se. När du gjort det och klickar på spara kommer det se konstigt ut och din sida kommer inte fungera. Oroa dig inte!

3. Flytta WordPress via FTP

Nu ska du flytta WordPress från mappen till root-katalogen. Om WordPress ligger i en mapp som heter /wordpress ska du alltså markera allt som finns i den mappen, klippa ut det, gå upp ett steg i hierarkin till root-katalogen i ftp och sedan klistra in alltsammans. Det kommer ta en liten stund. När detta är gjort är flytten klar! Om sidan sedan är vit och inte fungerar, rensa ut din webbläsarhistorik och klicka på uppdatera. Det kan ta ett tag innan allt är på plats.

Felsök

Om det fortfarande inte fungerar kan du gå in och kolla så du skrivit rätt WordPressadress med phpmyadmin. Öppna din databas och gå till wp_options, klicka sedan på browse. Där finns under option_name både siteurl och home. Det var dessa du tidigare ändrade (WordPressadress (URL) och Webbplatsadress (URL)). Se till att du skrivit rätt där. Annars kan du redigera genom att klicka på den lilla pennan. Här kan du även ändra tillbaka till ursprungsadressen ifall du ångrar dig. Glöm inte att i så fall skapa en mapp i ftp med samma namn som du tidigare hade och flytta WordPress tillbaka dit.

16 kommentarer på Flytta WordPress från mapp till root

    Lämna ett svar


    Apache Cache cms Databas FTP Färg Färgpalett GitHub Grafisk formgivning Grafisk identitet Grafisk profil Gratis Grunge HTML5 ikoner Inspiration JavaScript kod Kreativitet Loggor Logotyp Länkbyggnad mall Media Queries Minimalism Multisite Nyckelord php Responsivt Reverse Proxy SEO symmetri Säkerhet Sökord Tips & tricks Trender Typografi Typsnitt Varnish Visitkort Webbdesign Webbhotell webbshop Webbutveckling WordPress