Minimalistisk design

Minimalistisk design

Minimalism i design har funnits en tid och idag är det ett välkommet alternativ till röriga webbplatser, affischer, annonser och logotyper. Minimalism handlar om att ta bort onödigt information och strategiskt placera övriga element. Man hittar minimalism i alla konstformer, från arkitektur till mode och logotyper. Uttrycket ”Gör det minimalistiskt så löser det sig” har en poäng. Om man gör det på rätt sätt.

För att få ut det mesta av en minimalistisk design, vare sig det är en mindre logotyp eller en stor skyllt, ska man se till att använda rätt element på rätt sätt. Färg, layout, vita rymden, grafik och typografi spelar alla en viktig roll i minimalism. Nedan ser vi dessa principer för utformning och hur de förhåller sig till minimalism.

Minimalistiskt färgval

I minimalistisk design är färgvalet strategiskt och antalet färger ska vara så få som möjliga. Svart, grå och vit färg är de mest kraftfulla färgerna och låter en accent färg ta större plats. Alla färger fungera om de används på rätt sätt. De färgerna med starkast kontrast används vanligtvis tillsammans. Därför använder sig designers oftast av färgglada och tjockare primärfärger för minimalistisk design.

Effektiv minimalistisk layout

Att göra layout för minimalistisk design är en utmaning eftersom varje element är viktig. Innehållet på en webbplats eller affisch bör layoutas så att användaren finner det de söker utan större eftertanke.

De omgivande negativa ytorna avser att ge kraft till de små bitarna av information. Ju större de tomma ytorna är desto mer kraftfulla blir elementen inuti. Negativa ytor strukturerar även element och skapar balance.

Grafik

I minimalistisk design används bilder när bilder är mer effektivt än text. Bilder bör användas sparsamt och strategiskt dessutom ska de vara relevant för ämnet.

Typografi

Typografin ska användas lika strategiskt som alla andra element. I minimalistiska designer ska inte mer än två till tre typsnittet användas. Många designer har ett typsnitt för rubriker, ett för innehållet och möjligtvis ett för navigation på webbsidor eller på special text och underrubriker. Vid användandet av mer än tre typsnitt blir designen oftast rörig och svårt att ta in.

En kommentar to Minimalistisk design

    Lämna ett svar


    Apache Cache cms Databas FTP Färg Färgpalett GitHub Grafisk formgivning Grafisk identitet Grafisk profil Gratis Grunge HTML5 ikoner Inspiration JavaScript kod Kreativitet Loggor Logotyp Länkbyggnad mall Media Queries Minimalism Multisite Nyckelord php Responsivt Reverse Proxy SEO symmetri Säkerhet Sökord Tips & tricks Trender Typografi Typsnitt Varnish Visitkort Webbdesign Webbhotell webbshop Webbutveckling WordPress