Verktyg för ökad prestanda i WordPress som kan gå fel

Verktyg för ökad prestanda i WordPress som kan gå fel

Den senaste tiden har det florerat en del artiklar och tips på olika verktyg för att optimera WordPress prestanda. Dessa omfattar olika typer av caching-mekanismer, till exempel Reverse Proxies, objektcaching och olika plugins för cach. Det finns även andra typer av tips och trix för CSS minification, sprites för bilder m.m. Alla dessa tekniker och verktyg används flitigt för att förbättra prestandan på webbplatser byggda i WordPress. Var dock försiktig när du använder dessa och testa ALLTID deras effekt på din webbplats.

I denna artikelserie kommer vi gå igenom de vanligaste problemen som dyker upp när man använder verktyg för att öka hastigheten på webbplatser i WordPress. Vi kommer dela med oss av olika lösningar på problemen eller hitta vägar runt dem.

Möjliga problem med att använda Reverse proxytjänster som Varnish och Nginx

Detta är den första artikeln i serien och kommer att handla om Reverse Proxy. Vi valde att börja med detta för att när de används på rätt sätt kan ge den största hastighetsökningen. Men också för att om de används på fel sätt kan orsaka allvarliga problem, till exempel göra din webbplats oåtkomlig eller visa fel information till fel användare.

Hur fungerar Reverse Proxy?

Reverse Proxys så som Varnish och Nginx står mellan dina besökare och din webbserver. När det görs en begäran av en sida på din webbplats måste din webbplats köra PHP-tjänsten som gör ett anrop till din databas och sedan skapas en statisk sida för att visas till användaren. Med en Reverse Proxy aktiverad cachas detta resultat så nästa gång en besökare begär den sidan levereras den från Reverse Proxy. Detta gör att det går mycket snabbare och inte belastar din server.

Detta är bra, men för att fungera korrekt måste cachen rensas varje gång något på sidan har ändrats. Det är här saker kan gå fel, mest för att WordPress inte stöder Reverse Proxy och kräver åtgärder för att cachen ska rensas korrekt. Vanligtvis förlitar sig dessa åtgärder på WordPress core hooks för att rensa cachen vid behov, till exempel när ett inlägg uppdateras, när det görs en kommentar eller när ett inlägg skapas. Men om en viktig hook missas i implementationen av den Reverse Proxy som du använder kanske du får problem. Dessutom finns det fler händelser än WordPress core hooks som ändrar innehållet, till exempel tillägg.

Möjliga problem när du uppdaterar WordPress

När du uppdaterar lägger WordPress din webbplats i underhållningsläge, uppdaterar filerna och sedan inaktiveras underhållningsläget. Reverse Proxy skulle kunna göra en cache av några sidor på din webbplats när den är i underhållningsläge. Detta betyder att om inte cachen rensas kommer underhållninssidan visas även efter att uppdateringen är färdig och användaren hindras att nå din webbplats även om den fungerar på servern.

När du uppdaterar ett tillägg, tar WordPress bort hela tilläggets mapp för att sedan ersätta den med nya filer. Under den tiden fungerar faktiskt inte tillägget. Om det är ett stort tillägg som till exempel ett galleri eller en e-handel skulle din Reverse Proxy kunna göra en cache på en sida som inte fungerar.

När du uppdaterar manuellt skulle den enkla lösningen vara att inaktivera cachen under uppdateringen eller rensa din cache när uppdateringen är färdig. Men när du använder WordPress automatiska uppdateringar fungerar inte den lösningen så bra. En bra Reverse Proxy borde automatiskt rensa cachen vid uppdateringar. Eftersom både WordPress och tilläggen har hooks i WordPress core går det enkelt att lösa och borde göras av dig (om du installerar Reverse Proxy) eller av ditt webbhotell.

Problem med tillägg för e-handel i WordPress

Här finns det många saker som kan gå snett. Inte minst med de widgets som har hand om din kundvagn. Vi har ett eneklt tips för dig; uteslut hela e-handeln från cachen. Webhotell utesluter vanligtvis tillägg för e-handel från cachen som standard.

Problem med tillägg för betygsättning

När du använder ett tillägg för att sätta betyg på saker finns det an risk att användarna ser ett betyg som cachelagrats och inte uppdaterat. Anledningen till detta är att själva röstningen via ett sådant plugin inte är en del av WordPress standard-hook och kommer därför inte att utlösa en cacherensning.

I likhet med e-handelsproblemen kan du utesluta dessa sidor från cachen.

5 kommentarer på Verktyg för ökad prestanda i WordPress som kan gå fel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Apache Cache cms Databas FTP Färg Färgpalett GitHub Grafisk formgivning Grafisk identitet Grafisk profil Gratis Grunge HTML5 ikoner Inspiration JavaScript kod Kreativitet Loggor Logotyp Länkbyggnad mall Media Queries Minimalism Multisite Nyckelord php Responsivt Reverse Proxy SEO symmetri Säkerhet Sökord Tips & tricks Trender Typografi Typsnitt Varnish Visitkort Webbdesign webbshop Webbtypografi Webbutveckling WordPress